Podle čeho vybrat chytré sportovní hodinky?

Chytré fitness hodinky jsou v posledních letech hitem ve světě nositelné elektroniky. To ostatně dokazují i nejnovější průzkumy, podle kterých aktuálně chytré hodinky nosí 50 % Čechů a dalších 30 % o jejich pořízení uvažuje. Patříte také k těm, kteří si plánují pořídit chytré hodinky? Připravili jsme si pro vás přehled toho, na co byste se měli při výběru zaměřit. Máme pro vás také několik tipů na populární modely chytrých sportovních hodinek.

Proč si pořídit chytré hodinky s GPS?

Argumentů k pořízení chytrých sportovních hodinek je celá řada a nejedná se pouze o ryze sportovní důvody. Díky možnosti propojení se smartphony vám chytré hodinky zjednoduší každodenní činnosti (telefonování, budík, kalendář) a dokážou vám také zpříjemnit volné chvíle (poslech hudby, prohlížení obrázků).

Chytré hodinky jsou spojeny i se sledováním sportovních aktivit. 

Chytré hodinky jsou samozřejmě spojeny i se sledováním sportovních aktivit a pohybu (počet spálených kalorií, měření tepové frekvence a další funkce) a některé modely také monitorují spánek nebo hladinu stresu. Majitelé chytrých hodinek se shodují i na tom, že skvěle motivují k pohybu i vzhledem k tomu, že je možné výsledky sdílet s rodinou nebo přáteli.

Jak vybrat chytré hodinky na sport?

V současné době je výběr chytrých hodinek opravdu bohatý a každý si může vybrat model, který do puntíku vyplní jeho představy. Jaké parametry tedy vzít v potaz, abyste našli ty pravé?

Senzory

Chytré sportovní hodinky bývají vybaveny několika senzory, které vám při sportu jednoznačně přijdou vhod. V první řadě se jedná o jeden z nejpopulárnějších senzorů – GPS, díky kterému hodinky poslouží i jako navigace a umožní vám zaznamenat přesnou trasu běhu nebo chůze. Praktický je i optický senzor na měření tepové frekvence nebo akcelerometr.

Sportovní funkce

Pokud budete chytré hodinky primárně využívat při sportu, budou pro vás pravděpodobně zásadní sportovní funkce, kterých může být nespočet. Některé pokročilé modely kromě základních funkcí nabízejí i například měření nadmořské výšky nebo záznam uběhnuté trasy.

Sportovní hodinky můžete vybírat podle vámi preferovaného sportu. Na trhu jsou k dostání chytré hodinky na běhání, cyklistiku, plavání nebo třeba golf a military. Samozřejmě můžete sáhnout i po univerzálních multisportovních modelech, které jsou vhodné takřka na jakýkoliv sport.

Hodinky vybírejte podle vámi preferovaného sportu. 

Cena

Při výběru chytrých sportovních hodinek narazíte na hodinky hned v několika cenových kategoriích. Nejlevnější chytré hodinky pořídíte už okolo 1 000 Kč, většinou však mají méně funkcí a nebývají příliš kvalitní.

Za zlatou střední cestu je možné považovat hodinky s cenou okolo 4 000 Kč až 8 000 Kč, pokročilejší modely stojí i přes 20 000 Kč. Obvykle platí, že čím je cena hodinek vyšší, tím více funkcí nabízí, jsou vyrobené z kvalitnějších materiálů a mají delší výdrž baterie.

Recenze a testy chytrých hodinek

Výběr chytrých hodinek na sport vám můžou usnadnit také různé recenze a testy, jejichž výsledky jsou pravidelně zveřejňované na internetu. Pokud na českých stránkách nenajdete recenzi vámi vytipovaných hodinek, zkuste zabrousit na zahraniční weby.

Výdrž baterie

Pokud si chcete užívat funkce chytrých hodinek bez toho, abyste je dennodenně nabíjeli, zaměřte se i na výdrž baterie. Obvykle se výdrž baterie pohybuje okolo dvou až tří dnů, někteří výrobci však nabízejí i hodinky s výdrží v řádech desítek dnů. Například některé modely Garmin nabízejí v režimu chytrých hodinek výdrž i 46 dní (Garmin Enduro 2 Solar).

Co dalšího byste měli vzít při výběru smart hodinek v potaz?

Abyste měli opravdu jistotu, že hodinky vyplní to, co od nich požadujete, zaměřte se i na následující:

  • Odolnost: V závislosti na tom, kterému sportu se budete nejvíce věnovat, vybírejte hodinky i s ohledem na odolnost displeje, řemínku a případně i na voděodolnost.
  • Design: Dáváte přednost elegantnímu, nebo sportovnímu designu? Anebo hledáte něco mezi? Výběr stylů a barev dámských, pánských i dětských chytrých hodinek je nesmírně široký. Stejně jako při výběru šperků, například náhrdelníku, hledáte ten pravý kousek, který dokonale odráží váš osobní styl. Chytré hodinky nejsou jen praktickým doplňkem, ale i módním vyjádřením vaší osobnosti.
  • Ovládání: V současnosti jsou velmi oblíbené chytré hodinky s dotykovým displejem, ne všem ale musí toto ovládání vyhovovat. Další možností jsou pak hodinky s ovládáním pomocí tlačítek, případně kombinace obou.
  • Velikost, váha a materiál: Sportovní hodinky vybírejte i podle toho, jak vám sedí na ruce a jak jsou těžké. Důležitým parametrem je samozřejmě i materiál, který má vliv na odolnost a životnost hodinek.  

Tipy na oblíbené sportovní hodinky

Jednou z nejpopulárnějších značek chytrých sportovních hodinek v České republice i v zahraničí je Garmin. Jaké chytré hodinky Garmin vás při sportu zaručeně nezklamou? Máme pro vás tři tipy. 

Pánské chytré hodinky Garmin Venu 2 Slate

Pokud chcete kvalitní chytré pánské hodinky s velmi dobrou sportovní výbavou, neuděláte krok vedle s GPS hodinkami Garmin Venu 2 Slate s AMOLED displejem. Mimo jiné se tyto hodinky mohou pochlubit inteligentním MP3 přehrávačem a službou Garmin Pay.

Pánské hodinky Garmin Venu 2 Slate. 

Dámské chytré hodinky Garmin Vívoactive 4s

Seznamte se se čtvrtou generací hodinek populární řady Vívoactive – hodinkami Garmin Vívoactive 4s, které se pyšní kompaktními rozměry, nízkou hmotností, velmi elegantním vzhledem a výdrží baterie v režimu chytrých hodinek až týden. Tyto hodinky, které perfektně pasují i na menší zápěstí, patří k nejprodávanějším na českém trhu.

Multisportovní hodinky Garmin Forerunner 945

Chytré sportovní hodinky s navigací, které umí změřit a podrobně vyhodnotit širokou škálu sportovních disciplín? GPS hodinky Garmin Forerunner 945, jež jsou vybaveny mapou, službou Garmin Pay a MP3 přehrávačem. Potěší vás také jejich nízká hmotnost a výdrž baterie až 36 hodin v režimu GPS.

Pokud pravidelně sportujete, chytré sportovní hodinky vám udělají velkou službu. Při jejich výběru se zaměřte především na technické parametry, sportovní funkce, ovládání, design, hmotnost, cenu a výdrž baterie.