Co je to funkční prádlo a proč se ho při sportu vyplatí nosit?

Aktuální počasí je nevyzpytatelné. Jednu chvíli svítí slunce a teploty se pohybují okolo 20 °C a za několik hodin se obloha zatáhne, teplota prudce klesne a fouká silný vítr. Ani výkyvy počasí vám však nemusí zabránit v oblíbených venkovních sportech, ovšem za předpokladu, že se správně obléknete. Při změnách teplot je funkční prádlo nenahraditelné. Jak ho vybrat a proč si kromě vhodného oblečení pořídit i chytré hodinky?

Co je to funkční prádlo?

Funkční prádlo tvoří základní vrstvu sportovního oblečení. Jeho úkolem je odvádět vlhkost od těla ven, čímž napomáhá k tomu, abyste byli při sportu v suchu a neprochladnuli. K odvádění vlhkosti od těla dochází díky speciální úpravě a tvaru vláken, která nepohlcují vlhkost. Nejčastěji se k výrobě funkčního prádla používá polyester (PES) nebo polypropylen (POP).

Funkční prádlo, funkční oblečení a termoprádlo

V souvislosti se sportovním oblečením se můžete setkat s několika pojmy. V případě funkčního prádla a termoprádla se jedná prakticky o totéž. Oba výrazy odkazují ke společné vlastnosti, ale z jiné perspektivy. Zatímco výraz „funkční“ popisuje schopnost prádla odvádět pot od těla, v případě termoprádla se zdůrazňuje schopnost udržet tělo v teple, přičemž zásluhu na tom má právě odvod potu. 

A rozdíl mezi funkčním prádlem a funkčním oblečením? Funkčním prádlem se rozumí spodní vrstva, která je přímo na pokožce, funkčním oblečením jsou pak následující vrstvy. 

V zimě oceníte termoizolační vrstvu

V zimě oceníte termoizolační vrstvu 

Proč funkční prádlo používat?

K hlavním důvodům, proč funkční prádlo při sportu používat, patří komfort při sportu a také zdravotní aspekt. Odborníci doporučují funkční prádlo neboli zimní termoprádlo všem, kteří myslí na své zdraví a chtějí sportovat během chladnějších dnů. 

Je však třeba také dodat, že funkční prádlo vám neposlouží jen v zimě nebo na podzim, ale také v jarních a letních měsících. I v teplých dnech totiž oceníte odvod potu a skutečnost, že funkční prádlo rychle schne a nelepí se na tělo.

Jak vrstvit funkční oblečení 

V případě funkčního prádla je zcela zásadní správné vrstvení. Můžete mít sebekvalitnější termoprádlo, ale pokud na něj obléknete neprodyšnou vrstvu, přijdete o jeho cenné vlastnosti. 

Spodní vrstvu v podobě funkčního prádla byste měli doplnit o prodyšnou termoizolační vrstvu, která opět odvádí vlhkost ven. V případě nízkých teplot by měla následovat svrchní neboli ochranná vrstva, například v podobě funkční mikiny nebo bundy. Jinými slovy, funkční prádlo by vždy mělo jít ruku v ruce s funkčním oblečením.

Jaké funkce plní funkční spodní prádlo a funkční oblečení a jak pomáhá při sportování venku?

Funkční prádlo a funkční oblečení je spojené s celou řadou vlastností, kterým klasické oblečení nemůže při sportu konkurovat. Jaké funkce to jsou?

  • Odvod potu: Funkční prádlo velmi rychle odvádí vlhkost od pokožky k další funkční vrstvě.
  • Udržení tělesné teploty: S výše uvedenou vlastností odvodu vlhkosti souvisí to, že funkční prádlo a oblečení udržuje tělo v suchu a v teple.  
  • Prodyšnost: Díky prodyšnosti je funkční prádlo pocitově vzdušnější, budete se v něm tak při sportu cítit pohodlně.
  • Podpora regenerace po sportu: Funkční prádlo a některé funkční oblečení, zejména to kompresní, obepíná tělo, čímž zvyšuje cirkulaci krve, a tím pádem i přísun krve do svalů. Tato vlastnost pomáhá zlepšit regeneraci i výkon a přináší úlevu od bolesti. Stejně tak podporuje šlachy, klouby a vazy.
  • Ochrana před nepříznivým počasím: Při venkovních aktivitách vám jistě přijde vhod i ochranná funkce, kdy vás oblečení ochrání před deštěm nebo třeba silným větrem.
  • Aerodynamika: Aerodynamické vlastnosti funkčního oblečení ocení všichni sportovci, kteří při sportu bojují s odporem vzduchu.
  • Nižší riziko oděrek: Při tření látky o pokožku může dojít ke vzniku oděrek nebo puchýřů. Tomu je však možné předejít volbou bezešvého funkčního oblečení.

Funkční prádlo vám při sportu zajistí maximální komfort

Funkční prádlo vám při sportu zajistí maximální komfort

Jak funkční oblečení na sport správně vybrat?

Funkční prádlo byste měli vybírat s ohledem na to, jakému venkovnímu sportu se budete primárně věnovat. V případě některých sportů, jako je třeba běhání či cyklistika, stačí sáhnout po univerzálním funkčním prádle, na druhou stranu například v případě horolezectví je ideální funkční prádlo s co nejnižší hmotností. 

Výběr by se měl odvíjet i od ročního období. Velmi důležitá je správná volba velikosti. Funkční prádlo by mělo dokonale přiléhat na tělo, jen tak totiž může fungovat na 100 %. Ideálně zvolte takové funkční prádlo, které dobře odvádí pot a je rychleschnoucí. Narazíte i na velmi praktické kousky s antibakteriálními a antialergickými vlastnostmi.

Péče o funkční prádlo a funkční oblečení

Funkčnímu prádlu a oblečení je třeba věnovat správnou péči, abyste prodloužili jejich životnost. Vždy oblečení perte podle pokynů výrobce, v sušičce ho sušte jen v případě, že to výrobce povoluje a na citlivé materiály používejte speciální šetrné prací přípravky.

Kromě funkčního prádla při sportu oceníte i řadu pomůcek

Sportování si můžete ještě více užít, pokud sáhnete i po správných pomůckách, ať už v podobě cvičebních pomůcek (gumy na protažení, závaží apod.) nebo elektroniky. 

Při sportu vám kromě sluchátek a příjemné hudby přijde vhod také například ruční ohřívač, snímač tepové frekvence, v případě cyklistiky cyklocomputer nebo chytré hodinky vhodné pro všechny druhy sportu.

Sportujte s chytrými hodinkami

Chytré hodinky se v současné době těší obrovské oblibě u sportovců vzhledem k tomu, že nabízejí řadu praktických sportovních funkcí. Opomenout bychom ale neměli ani nesportovní funkce, jako je například možnost přijímat hovory, poslech hudby, kalendář, stopky nebo třeba budík.